GEÇİŞ ÜZERİNE BİR SERGİ

Dijitalleşmenin gittikçe hızlandığı son dönemlerde, sanat da dijitalleşmeye başladı. Çeşitli video yerleştirmeler yada bilgisayar programları aracılığıyla video-art çalışmaları sanat alanında dijitalleşmeye verilebilecek en iyi örnekler. Dijitalleşmenin sanata büyük katkıda bulunduğu yadsınamaz bir gerçek. Ortaçağ’da veya Rönesans’ta ressamların ütopik olarak karşılayacağı dijital sanat, şimdi gerçeklik kazandı. Bahsettiğim video-art gibi sanat pratiği üzerinden değerlendirebileceğimiz sanat eserlerinin yanı sıra, çeşitli sanat etkinlikleri de dijitalleşti. Müzayedeler online oldu, aynı şekilde bazı sergiler de dijital ortama taşındı. Mekansızlık aslında sanata değer kazandırdı. Dijitalleşme, sanatın ulaşabilirliğine ve Atatürk’ün sanatın çağdaşlaşması gerektiğine yönelik büyük bir adım oldu. Böylece sergi sadece bulunduğu şehir yada semt için değil,tüm dünya için görülebilir hale geldi. Ayrıca dünyada bulunan bazı müzeler de internet üzerinden gezilebilir hale geldi. İnternet ortamında arama motorlarının da kültür ve sanata yönelik uygulamaları ve oluşturdukları sanat haritaları aracılığıyla müzeler dünyadaki tüm insanlar tarafından görünürlülük kazandı ve buna ek olarak kültür ve sanat hakkında bilgilenmek için kaynak oluşturdu.

Türkiye’de sanatın ana arteri olan İstanbul’da bulunan İstanbul Kültür Üniversitesi, sanatta dijitalleşme yolunda bir adım attı. Küratörlüğünü Zeynep Ceylan’ın yaptığı ‘Passage/Geçiş’ adlı sergi 6 Mayıs 2016 saat 20:00’dan itibaren internet ortamında izlenebilecek. Sanatçı Efe Diken’in çalışmalarının izlenebileceği bu sergi 6 Temmuz tarihine kadar çevrim-içi olarak gösterilecek.

Sergi, insanların çeşitli kademelerdeki “sınırı geçme” olayı ve toplum içerisindeki statüsündeki değişimleri anlatan Geçiş Ritüelleri (Rite of Passage)’nde yola çıkılarak, bir erkeğin hayatına dokunmuş ve onun duygusal, zihinsel gelişimine katkı sağlamış olan kadınların stilize portrelerinden oluşuyor. Bu serüvenin içinde dört kadın yer almaktadır.

Bu kadınlar için boyayla tuvali dağıtmamım ya da ses çıkarmamım sebebi o kadınların hayatlarında beni koydukları yer ile benim onları hayatıma koyduğum yerlerin aynı düzlükte olma bağlantısıdır.

Efe DİKEN

Sergi http://www.passageexhibition.com’da.

KÜRATÖR HAKKINDA

ZEYNEP CEYLAN

1995 yılında İstanbul’da doğdu. 2013 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Yönetimi Bölümü’ne girdi. Halen öğrenci olan Zeynep Ceylan Psikoloji bölümü ile çift ana dal yapıyor. Sanat ve psikolojiyi orta bir noktada buluşturup kariyerini devam ettirmek istiyor. Daha önce İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi’nde (İKUSAG) – Ekrem Kahraman “Yeryüzü Duaları” sergisinin küratörlüğünü Teri Altaras, Özgenur Geris ve Gizem Yiğen ile birlikte gerçekleştirdi. (20 Nisan – 11 Mayıs 2016)

SANATÇI HAKKINDA
EFE DİKEN

1995 yılında İskenderun’da doğan Efe Diken, çocukluğunun büyük kısmını ailesine aldırdığı gitarı, kendi kendine öğrenme çabasıyla geçirdi. Lise son sınıfa geldiğinde, arkadaşları aracılığıyla bir resim atölyesi keşfetmesiyle resim serüveni başladı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Seramik ve Cam Tasarımı bölümünü kazanan sanatçı, hala lisans eğitimine devam etmektedir.

 

Yorum bırakın